Hoe zet ik een database op? Hoe en waarom moet ik met tabellen werken? Welke privacyoverwegingen spelen een rol bij dataopslag? Welk databasetype kies ik voor de opslag van mijn data? Veel onderzoekers in het LUMC lopen in de opstartfase van hun onderzoek met dit soort vragen rond. Deze cursus is bedoeld om de (beginnende) onderzoeker en anderen die databases willen bouwen voor medisch onderzoek antwoord te bieden op dit soort vragen.
We zullen het proces vanaf het opstellen van een CRF (Case Report Form, een invulformulier voor patiëntendata) tot aan het opslaan van data in een database behandelen. Daarbij komen bovenstaande vragen aan de orde, maar ook allerlei andere aspecten, bijv. het definiëren van variabelen. De nadruk ligt op het leren opzetten van tabelstructuren, onafhankelijk van het opslagsysteem dat men gebruikt; hierbij wordt met name gelet op de te verwachten analyse van de data. Daarnaast worden desgewenst handvatten gegeven voor de keuze van het opslagsysteem, met name tussen Access en ProMISe (N.B.: de cursus is géén handleiding voor het designen in Access/ProMISe). In het eerste deel van de ochtend zullen met veel praktijkvoorbeelden de verschillende onderdelen worden belicht. Het tweede deel van de ochtend zullen voor een aantal situaties uit de praktijk van de cursisten tabelstructuren worden opgezet in een interactieve sessie.
Deze cursus is een optionele aanvulling op de BROK cursus (Basiscursus Regelgeving en Organisatie Klinisch-wetenschappelijk onderzoek). Indien men geen BROK-cursus heeft gevolgd wordt vergelijkbare voorkennis verondersteld.